Fler hemkunskapstips »

Fönsterputs

Fönsterputs är ett av de uppdrag som är mest uppskattat. Vi vet alla hur det är när man själv skall ge sig på att putsa fönstren. Det kan i många fall ta upp till en hel dag, oftast lördagar eller söndagar. Dagar man borde ägna till umgänge.

Med den förmånliga skattereduktionen är det istället allt vanligare att ta in professionell hjälp.

Kvalitetshem hjälper dig gärna på ett snabbt och effektivt sätt så du får rena fönster och mer fritid. Och som vanligt när det gäller Kvalitetshem - du bestämmer, d v s om vi bara skall ta glaset eller även bleck, spröjs osv.

Kontakta oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefon 0498-770 800 så pratar vi ihop oss.

Fönsterbeteckningar

Ett fönsters karm är den del av fönstret som är fastsatt i väggen, medan bågen är den öppningsbara delen. Bågen är monterad i karmen och kan antingen vara enkel eller kopplad. Det senare innebär att två eller flera enkelbågar är hopsatta med varandra. Fönster som innehåller två eller flera bågar uppdelas vanligtvis med hjälp av poster.

De öppningsbara delarna kallas också för fönsterlufter. Ett fönster kan innehålla en eller flera fönsterlufter, vilka i sin tur kan innehålla en enda stor glasruta eller flera små rutor monterade i tunna trälister, så kallade spröjsar. Detta gör till exempel att ett treluftsfönster kan skilja sig mycket i utseende från ett annat treluftsfönster.

Enluftsfönster

Här visas tre olika modeller av "enluftsfönster".

Tvåluftsfönster

Ett "tvåluftsfönster" är på ett eller annat sätt delat genom en så kallad mittpost alternativt tvärpost:

 Treluftsfönster

Med flera mitt- eller tvärposter kan fönstren delas in ytterligare och kallas därmed "treluftsfönster", se illutration. Finns det ytterligare mitt- eller tvärposter kan fönstret kallas för "Fyrlufsfönster"

 

 

Öppningsbara fönster benämns med avseende på det sätt som bågarna öppnas på. I slagfönster hänger bågarna i gångjärn som är fastsatta i karmen. Bågarna kan öppnas antingen inåt eller utåt. I dagligt tal säger man att bågarna är inåtgående respektive utåtgående. Överkantshängda bågar öppnas vanligtvis utåt medan underkantshängda öppnas inåt.

I vridfönster eller pivåfönster hänger bågarna i gångleder monterade i karmen. De kan antingen ha en vertikal eller en horisontal axel. Vid en horisontal axel öppnas den nedre delen av bågen utåt och den övre delen inåt.

Glidhängda fönster har bågarna hängda i glidhängselbeslag monterade i karmsidstyckena. Bågen snurras runt i horisontalled helt utanför fasaden.

I skjutfönster kan bågarna vara sidgående, uppåtgående eller nedåtgående. Vikfönster innehåller flera bågar som är förbundna med gångjärn och försedda med glidbeslag som löper i spår i karmens överstycke och understycke.

 

 Ytterligare information

Är du intresserad av ytterligare information hänvisar vi till SP Sveriges Forsknings- och Provningsinstitut; Fönsterkunskap. Där kan du läsa allt som är av värde rörande fönster.

I vår stressiga vardag har Kvalitetshem på ett tryggt och kvalitativt sätt underlättat vår tillvaro. Vi är verkligen nöjda!

/ Anna och Roger Ogestadh

Veckans betyg från våra kunder: 4,5

Läs mer »